alt


Well...rasanya kita semua sudah dapat mengagak jawapan yang akan diberikan oleh Mursyidul AM PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat berhubung tindakan Ahli Parlimen Serdang Teo Ni Ching yang sekali lagi mempersendakan kesucian masjid.

Berikut kata Nik Aziz:


ISLAM TIDAK LARANG SENAMROBIK DI MASJID, KATA NIK ABDUL AZIZ


KOTA BAHARU, 31 Dis (Bernama) — Islam tidak melarang sebarang kegiatan termasuk senamrobik dilakukan dalam kawasan masjid asalkan kegiatan itu tidak bercanggah dengan syariat Islam, kata Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Menteri Besar Kelantan itu berkata tidak menjadi masalah untuk melakukan kegiatan di luar atau dalam masjid sama ada oleh orang Islam atau bukan Islam.

"Adalah tidak salah dalam Islam pihak tertentu mengadakan kegiatan dalam rumah ibadah orang Islam, kerana zaman Nabi Muhammad s.a.w dahulupun, ada orang kafir masuk (kawasan) masjid kerana ia menjadi pusat segala kegiatan termasuk politik,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah Jumaat di Dataran Ilmu, di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan Anggota Parlimen Serdang Teo Nie Ching yang masuk ke pekarangan Masjid Taman Cheras Jaya, Balakong, Selangor dengan memakai baju ketat semasa melakukan senamrobik bersama jemaah masjid itu, yang disifatkan tidak menghormati rumah suci itu, yang dilaporkan di muka depan Utusan Malaysia semalam.

Menurut Nik Abdul Aziz, soal anggota Parlimen itu berpakaian tidak sopan atau tidak menutup aurat, adalah perkara kedua yang perlu diperbetulkan.

"Yang pasti kita kena beritahu mereka perkara-perkara yang ditegah agama ketika berada dalam masjid...kena beritahu kaedah dan pantang larang dari segi Islam sebelum seseorang itu memasuki masjid,” katanya.

Nie Ching sebelum ini pernah menimbulkan kontroversi kerana menyampaikan “ceramah” di dalam sebuah surau di Kajang Sentral, Kajang pada Ogos lalu.


Teringin nak tahu sikit la.....Zaman Nabi Muhammad SAW dulu, kafir yang masuk masjid tu adakah mereka Cina DAP yang berpolitik untuk mengaburi mata orang Islam supaya dapat undi ke siapa?

Nik Aziz sikit-sikit bagi contoh zaman dulu tanpa menjelaskan secara terperinci kejadian yang mana dan yang paling penting kafir yang datang ke masjid itu apa tujuannya?

Mungkin kafir itu berminat dengan Islam dan mahu mengetahui lebih lanjut membuatkan dia bertemu dengan Rasululah untuk mendapatkan penjelasan.....Teo Ni Ching ni datang dengan niat berpolitik...lepas tu dia balik rumah makan babi dan silap hari bantai main dengan balak dia tanpa ada ikatan perkahwinan.....

Orang macam ini Nik Aziz pertahankan berulang kali dengan contoh yang lemah......siap boleh kata cara berpakaian itu perkara kedua....

Apa nak jadi dengan Tuan Guru ini kan...apa yang dia gila sangat dengan DAP sehingga sanggup setuju puak itu pegang jawatan Timbalan Perdana Menteri kalau pakatan syaitan pimpinan Anwar menang pilihan raya umum akan datang....

Apa sahaja yang mereka buat walaupun terang terangan salah tetap akan dipertahankan oleh puak-puak PAS terutama kepalanya iaitu Encik Nik Aziz ini...

Oh Nik Aziz.....dah sakit dan tak larat masih gila nak pegang kuasa....dulu kutuk Tun Dr Mahathir kerana lama sangat pegang kuasa....dia lagi teruk....ingat ada kopiah putih atas kepala dapat lesen untuk merasakan diri itu lebih alim dan hebat daripada orang lain?

Kopiah itu memberikan kuasa untuk bercakap apa sahaja mengenai Islam....membuat ijtihad ikut suka mulut?

Oh Nik Aziz...apakah anda hendak mati dalam pejabat Menteri Besar? Kalau tengok trend sekarang rasanya begitulah kan....

0 Responses so far.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...